Het Plan

Van visie tot planologische aspecten

 

Foto van Roman Klimenko op Unsplash

Onze Visie

Een stuk grond kopen, omtoveren tot een landgoed en daar samen gaan wonen in een kleine gemeenschap. Maar hoe dan precies? Hieronder leggen we onze visie uit in drie kernwaarden: duurzaam & ecologisch, natuurbehoud en sociaal & maatschappelijk.

 

Duurzaam & Ecologisch

Wij willen graag duurzaam en ecologisch leven. Dat houdt in dat we zo min mogelijk CO2 uitstoten en zo zuinig mogelijk omspringen met energie en water. Liever willen we zelfs energiepositief leven, dus meer teruggeven aan de aarde dan we gebruiken.

Dat kan op allerlei verschillende manieren. Wij kiezen ervoor om een passief houten huis te bouwen, waarbij we zoveel mogelijk de directe warmte van de zon benutten om het huis te verwarmen. Verder willen we bij de bouw van ons huis gebruik maken van zoveel mogelijk natuurlijke grondstoffen, die later gerecycled kunnen worden. Ook willen we met behulp van zonnepanelen onze eigen stroom opwekken.

We willen onze eigen watervoorziening regelen, door middel van een helofytenfilter. Hierin kunnen we regenwater opvangen en opslaan, en het grijze water filteren. Bij gebruik van composttoiletten kunnen we een hoop water besparen en hoeven we zelfs niet aangesloten te worden op het riool. De compost komt weer ten goede aan de tuin.

Daarnaast willen we bijdragen aan de diversiteit in de natuur, door natuur-inclusief te bouwen (met aandacht voor de leefomgeving van dieren) en te kiezen voor bepaalde beplanting die weer een thuis kan vormen voor verschillende diersoorten.

 

Duurzaam bouwen

  • circulaire materialen

  • passief bouwen

  • natuur-inclusief

Energievoorziening

  • zonnepanelen

  • grondwarmtepomp

Watervoorziening

  • helofytenfilter

  • composttoiletten (eventueel)

  • geen rioolaansluiting (eventueel)

Ecologisch

  • bevorderen biodiversiteit


Natuurbehoud

We willen bijdragen aan méér natuur in Nederland. Het mooist zou zijn als we een stuk grond met huidige agrarische bestemming kunnen transformeren naar natuur-bestemming. Op die manier kan de grond bijdragen aan het vergroten van het natuurlandschap in Nederland, het verbeteren van de verbinding tussen natuurgebieden (de zogenaamde ecologische hoofdstructuur) en het vergroten van de biodiversiteit in (lokale) flora en fauna.

Wanneer we een landgoed stichten volgens de natuurschoonwet zijn we ook verplicht om 30% van de (agrarische) grond om te zetten naar bos. Daarnaast willen we energie steken in de aanleg van een gezamenlijke moestuin, evenals de aanleg van een fruitboomgaard of voedselbos. Daarmee kunnen we producten verbouwen die ons een stapje dichterbij zelfvoorziening brengen.

 

Landgoed

  • Agrarische bestemming transformeren naar natuur-bestemming

  • Ecologische Hoofdstructuur versterken

  • Lokale soorten ondersteunen

Tuin

  • Moestuin

  • Voedselbos


Sociaal & Maatschappelijk

Dit avontuur willen we graag samen met andere mensen aangaan. Door met anderen samen te wonen in een kleine gemeenschap, ontstaan er veel voordelen van sociale maar ook praktische aard. Zo kunnen we elkaars talenten benutten, (zorg)taken verdelen en voorzieningen en kosten delen.

Samenleven in een diverse groep brengt voordelen met zich mee op duurzaam en sociaal gebied. Gezamenlijk hebben we ook meer financiële ruimte om een groter stuk (agrarische) grond te kopen en te transformeren naar een natuurlandschap. Met deze enthousiaste en energieke groep zullen we gezamenlijk zorg dragen voor het beheer en onderhoud van het landgoed.

We denken aan een gemeenschap van meerdere huishoudens verdeeld over 3 tot 4 woningen. Om de diversiteit van onze groep te vergroten, zouden we daarnaast ruimte kunnen bieden aan jonge starters, ouderen of alleenstaanden in Tiny Houses en/of andere vormen van ‘klein wonen’.

Voorzieningen die we gezamenlijk kunnen delen zijn: een moestuin, een fruitboomgaard/voedselbos, een terras, een speelveld voor de kinderen, een klusschuur en een gebouw voor algemene voorzieningen zoals was & strijk, werkruimte/kantoor en logeerkamers. Ook elektrische auto's, fietsen (voor logés?) en ander materieel kunnen worden gedeeld.

Samen beheren we het landgoed, waarbij we de taken verdelen op basis van voorkeur en kwaliteiten. We gaan er van uit dat alle volwassenen een bijdrage zullen leveren aan het beheer en onderhoud van het landgoed. Het landgoed wordt opengesteld voor bezoekers. Daarnaast lijkt het ons leuk om omwonenden en bezoekers te betrekken bij activiteiten en/of rondleidingen.

Naast gedeelde zorg en voorzieningen is ook privacy erg belangrijk. De rust van het landgoed en de omgeving is heel waardevol en een belangrijke reden waarom wij in de natuur willen wonen. Het is van belang om ieders persoonlijke levenssfeer te respecteren, zodat we ook op onszelf de gelegenheid hebben om van het landgoed te genieten.

 

Groepssamenstelling

  • 3 of 4 vrijstaande woningen

  • Optioneel: Tiny Houses en/of kleine woningen

Gemeenschap

  • Moestuin

  • Voedselbos

  • Boomgaard

  • Terras

  • Speelveld

  • Werkplaats

Rust en privacy

  • In alle rust genieten van de omgeving

  • Genoeg privacy voor eenieder

Delen met anderen

  • Landgoed openstellen voor bezoekers

  • Activiteiten en/of rondleidingen

 
FHD5040.JPG
FHD5038.jpg

Locatie

Momenteel zijn we op zoek naar een geschikte locatie voor ons landgoed. Deze locatie ligt idealiter op maximaal 2 uur rijden vanaf Amsterdam. Op die manier blijft het haalbaar om in de randstad te werken. Onze voorkeur gaat uit naar de provincies Gelderland en Overijssel en naar gebieden met een coulisselandschap. De locatie mag afgelegen liggen, maar dagelijkse voorzieningen en een goede OV-verbinding bevinden zich bij voorkeur op maximaal 20 minuten fietsen. We zoeken naar gemeenten die open staan voor andere vormen van wonen en die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. Met oog op de toekomst willen we graag in een gebied gaan wonen dat een paar meter boven NAP ligt.

 

Onze eisen op een rij

  • Maximaal 2 uur rijden naar Amsterdam

  • Dagelijkse voorzieningen en OV-verbinding op maximaal 20 minuten fietsen

  • Provincies Gelderland en Overijssel

  • Coulissen landschap met bosschages

  • Gemeente die openstaat voor onze plannen

  • Enkele meters boven NAP

 

Planologische aspecten

Hieronder lichten we enkele planologische aspecten toe, die voornamelijk van belang zijn voor de gemeente ten behoeve van de beoordeling van onze plannen.

 
 

Flora en fauna

Met de ontwikkeling van een nieuw landgoed op voormalige landbouwgrond of grasland zal de biodiversiteit toenemen. We zullen een uitgebreid beplantings- en beheerplan laten opstellen door een deskundig bureau. Door met een groep het landgoed te beheren, kunnen we garanderen dat we het hele jaar door toezicht kunnen houden.


Water

Het landgoed zal een positieve bijdrage leveren aan de waterhuisvesting. We willen gebruikmaken van een gezamenlijk helofytenfilter voor de zuivering van het afvalwater, waardoor geen aansluiting op de riolering nodig is. Overvloedige neerslag dat op verharde oppervlakten of daken valt zal worden opgevangen in een waterbuffer op het terrein in de vorm van een vijver of natte zone.


Archeologie

Archeologische waarden zullen op grond van de (herziene) Monumentenwet 1988 worden meegewogen in de besluitvorming over ruimtelijke ingrepen. Afhankelijk van de locatie van het landgoed en de archeologische waarde zoals gesteld in het bestemmingsplan, zal er archeologisch onderzoek worden gedaan. Natuurlijk in goed overleg met de gemeente.


Maatschappelijk

Wij hopen met het landgoed een positieve bijdrage aan de maatschappij te kunnen leveren. We ontwikkelen een stuk natuur dat ook recreatiemogelijkheden biedt voor wandelaars en fietsers. We willen onze visie en het landgoed delen met bezoekers door rondleidingen te geven en open dagen te organiseren waarop bezoekers kunnen meehelpen met het natuurbeheer.


Volkshuisvesting

Veel gemeenten buiten de randstad hebben te maken met een afnemende bevolkingsgroei of zelfs krimp. Deze demografische ontwikkelingen leiden ertoe dat woningbouwplannen naar beneden worden bijgesteld, om leegstand te voorkomen. Het ontwikkelen van meerdere wooneenheden op één landgoed lijkt dus een risico voor de gemeente. Echter zijn wij van mening dat wij een nieuwe doelgroep aanspreken, die vanuit stedelijk gebied naar de regio verhuizen. Het leven in de natuur, samen met de duurzame en ecologische ideologie van het landgoed, maakt ons plan aantrekkelijk bij deze doelgroep. Met ons plan zullen we nieuwe inwoners naar de gemeente trekken en dus niet concurreren met bestaande woningbouwplannen.


Verkeer

Het parkeren voor de bewoners wordt op eigen terrein gerealiseerd. Bij voorkeur staan de auto’s verdekt opgesteld. We hopen uiteindelijk genoeg stroom op te kunnen wekken om onze eigen elektrische auto’s te kunnen opladen. Natuurlijk zullen we ook ruimte moeten inrichten voor de bezoekers, maar we hopen dat de meeste bezoekers wandelend of op de fiets het landgoed komen bezoeken.


Economisch

De begeleiding van de planologische procedure is door middel van het heffen van leges gedekt. Daarnaast is het aanleggen van voorzieningen in het aangrenzende openbaar gebied niet aan de orde en wordt het opstellen van het bestemmingsplan door de initiatiefnemer bekostigd. Voor de gemeente zijn derhalve geen kosten verbonden aan het opstellen en uitvoeren van dit bestemmingsplan. Tussen de gemeente en de initiatiefnemer wordt een planschadeovereenkomst afgesloten. Aangezien er voor de gemeente geen kosten zijn te verhalen, wordt geen exploitatieplan vastgesteld.


Landgoed onder de Natuurschoonwet

De Natuurschoonwet (NSW 1928) is van belang bij de rangschikking van landgoederen en stelt eisen aan en regels voor de inrichting. Deze zijn van belang voor de fiscale voordelen die te behalen zijn bij het ontwikkelen, beheren en onderhouden van landgoederen in het algemeen.

FHD8674.JPG
 

Deze eisen en regels zijn bepalend voor de ontwikkeling van het landgoed en de toekenning van de landgoedfunctie. Hieronder volgt een opsomming van de belangrijkste zaken waar rekening mee gehouden dient te worden bij het opstellen van het masterplan voor het landgoed.

Voorwaarden NSW-landgoed

  • Minimaal 5 ha.

  • Minimaal 30% landschappelijke beplanting (houtopstanden, struwelen, houtwallen, bos) en/of natuur (een combinatie hiervan is mogelijk)

Openstelling

  • Vrij toegankelijke en begaanbare paden voor wandelaars

  • Mogelijk beloopbare groenstroken en perceelranden

  • Jaarlijks toegankelijk van zonsopkomst tot zonsondergang

  • Openstelling is duidelijk waarneembaar en aangegeven met borden bij de toegangen

Afgesloten delen (tijdelijk of permanent)

  • Voor natuur of cultuurhistorische waarde

  • Naaste omgeving van wooneenheden, ter bescherming van de persoonlijke levenssfeer

  • Voor jacht (maximaal 7 dagen per jaar)

Bekijk ter inspiratie een sfeerimpressie van ons beoogde landgoed op Pinterest!